The Project

The Campus Crossroads Project is the largest building initiative in the 172-year history of the University of Notre Dame. The $400 million project includes construction of more than 750,000 square feet of classroom, research, student facility, digital media, performance, meeting, event, and hospitality space.

The facilities will be housed in three buildings attached to the west, east, and south sides of the University’s iconic football stadium. Construction will begin in two years or sooner and take approximately 33 months to complete.

"The magic of Notre Dame ... is to see connections, where people only saw fragmentation."

Rev. John I. Jenkins, C.S.C., University President

In spring of 2013, Notre Dame announced the launch of a feasibility study into expanding the use of Notre Dame Stadium. Over its 83-year history, the stadium has become one of the most centrally located facilities on campus, and yet, it is used perhaps 10 to 12 times annually. Future growth of the University around the stadium would reinforce its geographic centrality, but do little to take advantage of the fact. The stadium would remain a kind of sleeping giant throughout much of the year.

This plan to make the stadium a year-round hub for academic and student life is the result of 84 University representatives spending more than 3,000 collective hours on the project since late May. They were assisted by outside consultants with expertise in architecture, engineering, technology, food services, and student life.

The design features three new structures attached to and serving the stadium—a west building for student life initiatives, an east building for the anthropology and psychology departments and a digital media center, and a south building for the Department of Music and the Sacred Music program. The east and west buildings also will include some 3,000 to 4,000 premium seats for the football stadium with supporting club amenities.   

The exterior design is inspired by Knute Rockne's original Notre Dame Stadium—which still stands today as the core of the facility—and is wed with materials, massing, and details taken from many of the Collegiate Gothic buildings on campus. The area between the stadium and the DeBartolo Hall classroom building will become a pedestrian plaza with walkways, trees, planters, and seating areas. The entire project will include sustainability practices consistent with other University projects.